четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Папазян е на България, на Армения и на Австрия.

      Експозиция от награди, грамоти и статуетки от личния архив на дарителя и спомоществователя Гарбис Папазян бе тържествено открита днес в една от стаите на целодневната детска градина в Сливен, носеща името на родителите на бележития сливенец. Може би малцина днес знаят, че освен основен дарител на детската градина, Гарбис Папазян е дарил и телевизионната кула на Карандила, която е втората в страната.

      Много гости, сред които представители и на арменската общност в Сливен се събраха днес, за да открият експозицията, включваща голяма част от грамотите, наградите и статуетките, получени през годините от Гарбис Папазян заради многобройните му заслуги в дарителската му и търговската му дейност. Експозацията бе открита с водосвет, отслужен лично от Негово високопреосвещенство архимандрит Абгар Овакимян - Първосвещеник на арменската апостолическа църква в България. Освещаването на експозицията бе предшествано от тържество с презентация на най-важните моменти от живота на Гарбис Папазян. Роден през 1920 година в Сливен, родителите му Вержин и Хаик Папазян го изпращат да учи във Виена, където той остава да живее и работи до днес. Въпреки това обаче, нито за миг не забравя сливенските си корени и с дела доказва любовта и привързаността си към Сливен и България.


   
     
           Откритата през 1977 година детска градина „Детелина” в кв. „Българка”, през 1992 година по желание на Гарбис Папазян, основен дарител за изграждането и обзавеждането на детското заведение, започва да носи името на неговите родители Вержин и Хаик Папазян. Дарителската дейност на Гарбис Папазян не престава през всичките години. Благодарение на него през 1996 година, детската градина в кв. „Българка” става първата в Сливен, получила и включила в заниманията с децата компютри. Последното дарение е направено на 16 януари 2012 година. Днес Гарбис Папазян е на 93 години и се радва на добро здраве на духа и тялото.Това потвърди и Астик Асвазадурян-личен приятел и упълномощен с изпълнението на завещанията на Папазян в България.



   
       Кръстанка Шаклиян си спомни за последната си среща с Гарбис Папазян във Виена миналата година, когато дарителят, макар и 92-годишен тогава, я посрещнал като истински кавалер и й целунал ръка. Просълзил се, след като прочел страниците, посветени на семейството му, в книгата на д-р Андон Бояджиев „Будна памет за Сливен”, подарена му от г-жа Шаклиян.

   
             Гарбис Папазян в момента е на 93 години, в добро здраве и живее във Виена.  Пълномощникът му Астик Асвазадурян сподели, че дарителят иска делото му да продължи и след смъртта му. Предстои уреждането на юридически формалности за предоставяне на имот в Княжево за нуждите на детската градина в Сливен.


 
        Децата от детската градина зарадваха гостите със своя поздрав.



       Тази година се навършват 36 години от откриването на детската градина. Миналата година при нас постъпи дарение на част от личния архив на г-н Папазян. Това е поводът, съчетавайки тези две събития да отбележим  живота и дарителската дейност на нашия патрон. Перифразирайки написаното за Гарбис Папазян, бихме казали: Папазян е на България, на Армения и на Австрия. За нас той е един пример. Някои биха го нарекли романтичен, за нас е човешки!”, каза директорката на детската градина Галина Николова.



           Гарбис Папазян e роден на 14 август 1920г. в Сливен. Учил е в Арменския колеж в Пловдив. През 1940 година завършва Сливенската мъжка гимназия и заминава за Виена да следва във Виенския университет. Завършва индустриална химия и като втора специалност – търговия. От 1948 година започва търговска дейност. През 1987 година е обявен за почетен гражданин на град Сливен.  През 1989година е награден с орден „Народна Република България” първа степен. През 2004г. Общинският съвет – Сливен учредява награда - почетен знак "За граждански принос" и нейният първи носител е Гарбис Папазян.




      « Благословия за този човек, за неговата благотворителност и деятелност, за неговите начинания. Това е една удивителна личност, която и на тази възраст проявява своята благотворителност - за църквите, за студенти, и най-важното – за децата в своя роден град Сливен и се опитва да им бъде полезен», заяви архимандрит Абгар Овакимян.



 Госпожа Соня Авакян председател на Общоарменски благотворителен съюз"Парекордзаган" - София връчи паметен плакет по случай събитието.


 Господин Иван Славов говори за значението на дарителската дейност на Гарбис Папазян за нашия град.

         Марин Кавръков заяви, че освен детската градина, Гарбис Папазян е помогнал да изграждането на Телевизионната кула над Сливен, предоставил е много средства за образование. „Той има дял в утвърждаването на Международния панаир в Пловдив като световно търговско изложение. Огромни са заслужите му за България. Той е този, който успя да организира първи доставка на български плодове и зеленчуци в Австрия. Бившият СОМАТ е създаден под негово влияние. Благодарение на контактите му с Иран, успява да транспортира цитросови плодове за Австрия и Западна Европа през България”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар