сряда, 6 ноември 2013 г.

За Гарбис Папазян и ЦДГ "Вержин и Хаик Папазян"

Във връзка с 36 годишнината от откриването на Целодневна детска градина «Вержин и Хаик Папазян» - гр. Сливен, построена и обзаведена със средства дарени от г-н Гарбис Папазян, на 7 Ноември 2013 г. от 10.30 часа, в изложбената зала в детската градина ще бъде открита сбирка с експонати датиращи живота и дарителското дело на г-н Гарбис Папазян.
По този повод ще бъде отслужен тържествен водосвет от Негово високопреосвещенство архимандрит Абгар Овакимян - Първосвещеник на арменската апостолическа църква в България.
Целодневна детска градина „Вержин и Хаик Папазян” е открита на 10. ХI. 1977г. под името „Детелина”. В изграждането и обзавеждането й средства влага родолюбивият сливенец , живеещ във Виена – г-н Гарбис Папазян. Той е и скъп гост при откриването на детското заведение. ЦДГ „Детелина” започва работа с 6 групи и над 200 деца. Днес към детската градина функционират и две полудневни подготвителни групи, които се помещават в Х СОУ „Й . Йовков” и в VII ОУ „П. Хитов” .
През 1992 г. по желание на Дарителя и с решение на Общ. съвет, на тържествен водосвет ЦДГ „Детелина” се преименува на имената на родителите на дарителя - Вержин и Хаик Папазян. От този момент и до сега Детската градина поддържа непрекъсната връзка с г-н Гарбис Папазян , която се изразява в кореспонденция и различни инициативи от наша страна и дарителска дейност от страна на г-н Г. Папазян.
Гарбис Папазян e роден на 14.VІІІ.1920г. в Сливен. Учил е в Арменски колеж в град Пловдив. През 1940 година завършва Сливенската мъжка гимназия и заминава за Виена да следва във Виенския университет. Завършва индустриална химия и като втора специалност – търговия. От 1948 година започва търговска дейност.
Сред най-големите му дарения за Сливен са изграждането на детската градина в кв. "Българка" и телевизионната кула на Карандила, която е втората в страната.
През 1987 година е обявен за почетен гражданин на град Сливен. През 1989година е награден с орден „Народна Република България” първа степен.
За пръв път през 2004г.общинският съвет – Сливен връчва своята новоучредена награда - почетен знак "За граждански принос". Всеобщо е признанието, че тя е намерила своя най-достоен носител - сливенеца Гарбис Папазян, който живее във Виена.
Тази година се навършват 36 години от откриването на детската градина. Миналата година при нас постъпи дарение на част от личния архив на г-н Папазян. Това е поводът, съчетавайки тези две събития да отбележим живота и дарителската дейност на нашия патрон.
Перифразирайки написаното за Гарбис Папазян, бихме казали:
Папазян е на България, на Армения и на Австрия, в която живее. За нас той е един пример. Някои биха го нарекли романтичен, за нас е човешки!
ПРОГРАМА:
10, 30 ч. Посрещане на гостите и разглеждане на експозицията.
10, 45 ч. Откриване на събитието и поздрав от децата.
11, 00 ч. Презентация „ Гарбис Папазян – възрожденец и спомоществовател”.
11,30 ч. Тържествен водосвет за освещаване на експозицията ще отслужи Негово високопреосвещенство архимандрит Абгар Овакимян - Първосвещеник на арменскта апостолическа църква в България.
12,00 ч. На чаша кафе – разговор, споделяне на лични впечатления и мисли за личността, живота и дарителската дейност на г-н Гарбис Папазян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар