понеделник, 5 ноември 2012 г.

Даровете на природата

Не замърсявайте Земята ,
въздуха и водата!
Обичайте растенията и животните,
ние всички сме част от природата! 

           Това беше мотото на откритата  практика в ЦДГ „Папазян” на методическото обединение по Екологично възпитание в детската градина с председател г-жа Стоянка Андонова.





Приоритет в педагогическата ни работа е екологосъобразното поведение на детето в предучилищна възраст. За да имаме истинска природа – творителка на живота е необходимо да използваме в практиката си онези технологии , които биха довели децата до осъзнаване, че човек не може да живее в един свят на бетон, асфалт, стъкло и желязо,  че ние сме част  от природата и нейната съдба зависи от нас.



 В предучилищна възраст работата с природни материали очарова децата. Използвахме това и предложихме на деца и родители да изработят каквото си изберат  от природни материали. Още повече , че това е повод за разходка в парка , или на Карандила  с  цялото семейство, а и намиране на занимание – събиране на листа, хербаризирането им, намиране на интересни по форма клонки , шишарки и др.






 Работата с природни материали, развива фината моторика у децата, провокира и развива творческите им умения. Те - природните материали са привлекателни за децата, защото при манипулиране с  тях децата се научават самостоятелно да изработват интересни предмети. В този процес малките творци развиват индивидуалните си технически сръчности и овладяват специализирани умения.






Съвместната работа  родител – дете  при работа с природни материали достига  много по –високи хоризонти. Ето уверете се сами.

 Благодарим на всички родители и деца , от трите подготвителни за училище групи – 5 и 6 годишни, които се ангажираха с нашия проект, отделиха от свободното си време и създадоха заедно с децата си тези прекрасни творения.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар